Rupičaste naočare

Rupičaste naočare (Pinhole glasses) su prirodna zamena konvencionalnim naočarima, jer konvencionalne naočare dovode do slabljenja očnog mišića i vremenom povećavaju dioptriju.

Rupičaste naočare potiču iz drevne indijske medicine – Ayurvede. Bile su poznate američkim Indijancima i upotrebljavaju se u Nemačkoj već više od sto godina. Sve više oftalmologa širom sveta pokazuje zanimanje za rupičaste naočare, a neki od njih se slažu sa tvrdnjama da nošenje rupičastih naočara dovodi do dugotrajnog poboljšanja vida.
Rupice osiguravaju neograničenu dubinu fokusa tako da čak i kada oko ne fokusira ispravno, objekti će se pojaviti kao da su u fokusu. Važno je da one eliminišu raspršivanje svetlosti na rožnjači i time poboljšavaju vid.

Kako funkcionišu rupičaste naočare:
Rupičaste naočare poboljšavaju koordinaciju između mozga i oka i pomažu očima da nauče fokusirati bez naočara. Poteškoće u fokusiranju nastaju, kada se slika stvara u oku ispred rožnjače (kratkovidost) ili iza nje (dalekovidost). Zato od svake tačke slike nastaje tzv. nejasni krug. Konvencionalna sočiva rade po principu dovođenja slike na rožnjaču, da bi se jasno videlo. Ovo rezultira sa lenjošću očnog mišića zbog čega nam je  vremenom potrebna sve veća dioptrija. Dovođenjem niza rupica ispred oka smanjuje se efektivni otvor oka (od onog određenog zenicom oka na veličinu rupice ispred oka). Tako se smanjuje veličina nejasnog kruga, što objašnjava poboljšanje vida za vreme nošenja rupičastih naočara.

Važno je da znate:
Rupičaste naočare imaju određenih ograničenja u upotrebi i to:
Usled načina na koji su izrađene naočare količina svetlosti koja dopire do oka je u znatnoj meri smanjena, stoga je potrebno da ih koristite samo u dobro osvetljenim prostorima. Na primer: Ako čitate knjigu potrudite se da obezbedite dodatni izvor svetlosti koji ćete usmeriti direktno na tekst. Takođe treba imati u vidu da Rupičaste naočare u bitnoj meri smanjuju periferalni vid, te ih stoga nikako ne treba koristiti kada ste u pokretu(vožnja bicikla, automobila itd..). Rupičaste naočare ne treba koristiti kao zamenu za sunčane naočare.
Kao i prilikom nošenja svih drugih vrsta naočara nikada NE GLEDAJTE direktno u sunce, jer na taj način možete prouzrokovati oštećenje vida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *