Renault Clio

Jedan od najpopularnijih polovnjaka na našem tržištu svakako je „reno klio“ druge generacije, pre svega zbog niske cene, ali i štedljivih benzinskih i dizel-agregata. Iako njegova popularnost i dalje ne opada, sve više se traži i aktuelni „klio“ treće generacije. Razloga ima više, a najbitniji je svakako to što mu je cena u poslednje vreme značajno pala. Ipak, „klio 3“ ispravlja još jednu manu svog prethodnika, a to je manjak prostora na zadnjoj klupi i relativno skroman prtljažnik, pa je ovaj automobil daleko praktičniji za višečlane porodice.

Bogata ponuda prostora i ne treba da čudi jer je ovaj model bio jedan od prvih malih gradskih automobila koji su „narasli“ do čak četiri metra. Na ovaj način unutrašnjost im je postala prostranija, a automobil bezbedniji. Ovo se naravno, odnosi i na „klio 3“ koji je na kreš-testu agencije EURO NCAP dobio maksimalnih pet zvezdica za bezbednost putnika. Testirani „klio 3“ u verziji sa troja vrata i poznatim 1.5 dCi dizel-agregatom proizveden je 2007. godine, a prešao je gotovo 140.000 kilometara.

Ovolika kilometraža za svega pet godina, koliko je „klio“ star, i ne treba da čudi jer se automobili sa dizel agregatom na zapadu, gde je ovaj model originalno i prodat, kupuju upravo kako bi se sa njim išlo na duga putovanja. Naravno, poenta dizel-agregata upravo je ušteda, a 1.5 dCi agregat iz Renoa pravi je štedljivac. U testiranom „kliju“ bila je najslabija, ali i najštedljivija verzija motora od 68 „konja“ koja prosečno, po iskustvu vlasnika, troši oko pet litara evrodizela u kombinovanoj vožnji, a osim nje u ponudi su bile varijante istog motora sa 86 i 106 KS, dok su tokom godina dodavane i nove varijante.

Sve u svemu, reč je o štedljivom, tihom agregatu, mirnom u radu koji je sasvim adekvatan za većinu vozača „klija“. Što se tiče enterijera, „kliov“ se ne može pohvaliti nekim ekskluzivnim dizajnerskim rešenjima, pogotovo u verzijama sa osnovnim paketima opreme kakvi su najčešće na našem tržištu polovnjaka. Sve je prekriveno tamnom plastikom solidnog kvaliteta koja na nekim delovima (upravljač, ručica menjača, komande audio-sistema) i nije baš najotpornija na habanje. Takođe, ni mesta za odlaganje sitnica nema previše, ipak, svi instrumenti su pregledni i nadohvat ruke.

šta kažu serviseri

Kod polovnih „klija“ sa dizelagregatom (kakvih najviše ima po auto-placevima i oglasima) treba obratiti pažnju na tipične, uslovno rečeno, problematične elemente. Najskuplji je svakako plivajući zamajac koji, istina, retko strada, zatim sledi EGR ventil i protokomer koji se vremenom od nečistoća i uljnih isparenja isprljaju, pa ih treba očistiti. Uljna isparenja sakupljaju se i na turbini, naročito ako se automobil vozi na kraćim relacijama.

Ona se u, lakšim slučajevima, mogu otkloniti specijalnim sprejom za čišćenje, a u težim neophodna je zamena turbine. Inače, ovo se može preduprediti ako se automobil nakon vožnje ostavi da radi još minut-dva u leru. Kada već pišemo o ulju, treba reći i da se po iskustvima servisera, uljna isparenja i kod ispravnih motora skupljaju na izlazu takozvane vacuum pumpe, pa je to normalna pojava i ne može imati veće posledice.

Sa druge strane ako se uljni tragovi pojave na menjačkom sklopu, znači da je vreme zamene dihtunga na vakuum pumpi. što se tiče mehanike, najveći problem kod modela koji su prešli veću kilometražu može biti donji nosač motora, takozvana koska. Opet, po iskustvima servisera, na većini polovnih „klija“ koji stignu iz uvoza ona je zrela za zamenu pa na ovaj trošak svakako treba računati. Takođe, treba znati da je u ovom slučaju čak i polovan originalni deo bolji i trajniji od kopije. Još jedan problematičan element su sferni zglobovi, oni su slaba tačka „klija 3“ i svakako ih treba redovno proveravati. što se tiče ostatka takozvanog vešanja, spone su izdržljive, a isto se može reći i za amortizere.

Takođe, jedan od problema koji, slobodno možemo reći, konstantno muči vlasnike „klija“ svakako su sijalice i to ne samo one do farova, već i one od pozicionih svetala, osvetljenja unutrašnjosti, pa čak i sijalice koja osvetljava zadnju tablicu. Srećom, u odnosu na ozloglašenog „megana“ druge generacije, sijalice farova je na „kliju“ daleko lakše zameniti.

Ipak, ovako nešto se svakako ne preporučuje neiskusnim vlasnicima, pa je dobra ideja makar prvi put prepustiti to majstorima u servisu. Ovo je, za divno čudo, i najveći problem koji može uzrokovati elektronika jer se na dijagnostičkom uređaju retko pojavljuju kvarovi.

Serviseri savetuju da se na velikom servisu obavezno preventivno menja pumpa za vodu jer se u ogromnom broju slučajeva dešava da nakon tolike pređene kilometraže ona procure

Posle više generacija Renoovih gradskih automobila sa auspuhom koji je trajao jedva po godinu dana, „klio III“ je pokazao da su se stvari promenile nabolje

Prtljažnik je sa 288 litara, veliki napredak u odnosu na „klija II“, ipak, pojedini konkurenti nude i više

Sijalice farova su problematične – (pre) često se dešava da pregore pa se zato na njima ne isplati štedeti. Kupite skuplje (i kvalitetnije) i značajno duže će potrajati

Osovine su trajne, kao i delovi ogibljenja. Ipak, redovno, prilikom servisa treba proveravati i amortizere jer nije neuobičajeno da procure

Istorija modela

Treća generacija „reno klija“ predstavljena je 2005. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Tada se novi model svojom veličinom, ponudom prostora, bezbednosnom opremom i tehnološkim novitetima predstavio kao reper u klasi, a zvanična potvrda stigla je već naredne, 2006. godine kada je osvojio titulu „automobil godine“.

Tada predstavljeni model nudio je široku paletu od četiri benzinska i tri dizel agregata, raspona snaga od 68 do 111 KS. Osnovni model nudio se u verzijama sa troja i petora vrata, a 2007. godine pojavila se i karavan varijanta pod nazivom „klio sport turer“.

Obnovljeni „klio III“ predstavljen je 2009, a tom prilikom kao glavni novitet uveden je savremeni turbo benzinac oznake „TCE 100“, zapremine 1,2 litra sa, kako mu oznaka kaže, 100 konjskih snaga. On je zamenio benzinski agregat od 1,4 litra. Naslednik, „klio“ četvrte generacije, očekuje se tokom naredne godine.

CENE DELOVA U ZVANICNOM SERVISU cena (din.)
vetrobran 24.273
obloga branika 35.955
far 18.172
hauba 37.902
amortizer 7.269
kocioni diskovi 16.096
turbina 203.008
donji nosac motora 6.750
sijalica H7 472
Izvor: AK Kompresor

Renault Clio 1.5 DCI
Dužina (mm) 3.986
širina (mm) 1.707
Visina (mm) 1.493
Međuosov. rastojanje (mm) 2.575
Prtljažnik (l) 288/1.038
Rezervoar (l) 55

TEHNICKI PODACI
Motor dizel/4 cilindra
Zapremina (cm3) 1.461
Snaga 68
Obrtni momenat 160/ pri 1.700 o/min
Pogon prednji
Menjac rucni, 5-stepeni
Pneumatici 185/60 R15
Emisija CO2 123
Potrošnja (l) na 100km 4,6
Maksimalna brzina 162
Ubrzanje do 100 km/h 15,2

ZAKLJUČAK
Treca generacija „reno klija“ donosi više mesta, više udobnosti i, što je za polovnjake posebno bitno, više pouzdanosti u odnosu na prethodnu generaciju. Kako mu je i cena u poslednje vreme postala pristupačnija nema razloga da ovaj model ne uvrstite u najuži krug kandidata za kupovinu. Ipak, pre kupovine obavezno treba proveriti sve slabe tačke koje smo nabrojali.

One thought on “Renault Clio”

  1. mi smo imali renault clio 1997 god,koji je po meni bio mnogo udobniji nego ovaj sada sto je 2003 god,kod onog prvog su mogla bar sedista da se podizu,,kod ovog sada ni to

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *