Posao u Nemačkoj

Iako nisu državljani zemlje članice EU, građani Srbije mogu da rade u Nemačkoj, ali je put do tog cilja prilično trnovit. Ukoliko vas zanima kakva je procedura i šta vam je sve od dokumenata potrebno, evo odgovora.

Prvi korak: Pronalazak posla

Potraga za poslom u Nemačkoj se u principu odvija neposrednom komunikacijom sa mogućim poslodavcem. Nemačke kompanije i ustanove koje traže novu radnu snagu objavljuju konkurse i na svojim internet prezentacijama. U zavisnosti od oblasti, struke ili interesovanja, svako ko želi da se zaposli u Nemačkoj trebalo bi da se raspita o firmama ili ustanovama, njihovim delatnostima, načinu rada, a potom da stupi u kontakt sa njima, preko formulara koji se može naći na stranici dotičnog poslodavca, ili direktne komunikacije.

Imajte na umu da su poslodavci u Nemačkoj zakonom obavezni da daju prednost Nemcima, stoga postoje kriterijumi koji određuju da li poslodavac sme da zaposli i nekog iz inostranstva. To se obično dešava u sledećim okolnostima:

 • ako za specifičnu poziciju ne postoji nemački državljanin, ili državljanin Evropske unije, koji bi mogao da se zaposli.
 • zbog prirode posla i specifičnih (jezičkih, kulturnih i sličnih) kvalifikacija koje su potrebne, a koje nemački državljanin, ili državljanin Evropske unije, ne poseduje.
 • samo u izuzetnim slučajevima, gde je kandidat izuzetno kvalifikovan, stoga i neophodan dotičnom poslodavcu.

Više informacija o uslovima, pronaći ćete na internet stranicama Zavoda za tržište rada u Nemačkoj (Bundesagentur für Arbeit) kao i na sledećem linku:

http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB7-Beschaeftigung-ausl-AN.pdf

U Nemačkoj često postoje regionalne potrebe, na koje ukazuje savezni Zavod za tržište rada  na svojoj internet prezentaciji. Posebno traže osobe sa visokom stručnom spremom iz gotovo svih oblasti.

Svaki pojedinac sa visokom stručnom spremom, koji namerava da se zaposli u Nemačkoj, može da se obrati lokalnim ustanovama za zapošljavanje telefonom ili elektronskom poštom i raspita se o stanju lokalnog tržišta rada, koja zanimanja su trenutno potrebna i kome da se obrati radi zapošljavanja.

Pregled regionalnih ustanova:

http://www.arbeitsagentur.de/nn_29892/Navigation/Dienststellen/Dienststellen-Nav.html

Broj telefona centralne službe za informacije, koja vas može uputiti na regionalne ustanove:

+49 (0)1801 / 555111

Informacije se mogu zatražiti i uz sledećeg formulara:

http://www.arbeitsagentur.de/nn_426348/EN/Navigation/zentral/Servicebereich/Kontakt/Kontakt-Nav.html

Zahtev za radnu vizu u Nemačkoj

Drugi korak: Zahtev za ulaznu vizu

Nakon dogovora sa budućim poslodavcem i potpisivanja ugovora, potrebno je otići u nemački konzulat i podneti zahtev za vizu. Imajte u vidu da u slučaju zaposlenja, dolazak u Nemačku nije moguć bez dobijanja vize. Stoga, pre odlaska u konzulat, poslodavac svom novom zaposlenom treba da dostavi sledeća dokumenta:

 • Ugovor o radu, potpisan od obeju strana
 • Opis radnog mesta i obrazloženje zašto ste upravo vi odabrani
 • Dokaz o finansiranju (to se obično navodi i u samom Ugovoru o radu).

Konzulatu se moraju dostaviti:

 • Navedena dokumenta u originalu i dve fotokopije
 • Dva na nemačkom jeziku popunjena formulara
 • Tri biometrijske fotografije
 • Dokaz o stručnoj spremi u originalu i dve fotokopije
 • Važeći pasoš

Detaljnije:

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/01/Visabestimmungen__neue__Fassung__de/setie__arbeitaufnahme__sr.html

Konzulat ima pravo da zatraži dodatna dokumenta, ukoliko smatra da je potrebno.

26 thoughts on “Posao u Nemačkoj”

 1. Išli bismo žena i ja da radimo u Nemačku, privremeno ili za stalno. Ovde se samo vode prazne priče da će biti bolje, a dani prolaze. Ako neko ima posao za dve vredne osobe koje hoće i znaju da rade sve, neka javi.
  Poz
  Mića

 2. Ja i suprug smo zainteresovani za povremene poslove u Nemačkoj, isključivo kod naših ljudi. Čuvanje dece, domaćinstva, održavanja, građevina i slično. Iz Kragujevca smo i nemamo EU pašoš. Da li imate neku preporuku i predlog kako da stupimo u kontakt sa našim ljudima kome su potrebne osobe za rad na privremeni boravak od po tri meseca ili duže.

 3. interesira me posao u njemackoj vezan uz drvnu industriju imam 27 god i 9 god iskustva u drvnoj industriji vezano uz posao iskljucivo brentiste

 4. zovem se darko radu zavrsio sam za zidara i time se i bavim interesuje me posao u nemackoj 0621864499

 5. interesuje me posao masinovodje jer ovde obavljam isti posao a uslovi su nikakvi posto diploma vazi svuda gde je eu. i sta je sve potrebno hvala

  1. Prijatelju, da li si ista nasao od informacija za posao Masinovodje.
   Kako na najbolji nacin konkurisati ya posao masinovodje. ja sam u procesu spajanja porodice, moj odlayak u Njemacku planiraj je u oktobru 2018 godine

 6. pozdrav.
  interesuje me da li u Nemackoj mogu da radim u nekoj srpskoj skoli i kome da se obratim za pomoc-ja sam po struci uciteljica, a muz rukovalac gradjevinskim masinama,plizz za pomoc. Unapred zahvaljujem na odgovoru

 7. zavrsila sam srednju medicinsku u crnoj gori…..zainteresovana sam za posao u inostranstvu……….sta treba da ostvarim za radno pravo……

 8. Da li ima neka firma koja trazi studente preko studentske vize za rad na gradjevini u Austriji,Svajcarskoj,Nemackoj i Francuskoj

 9. Ja sam električar radim i automatiku radim već 20 godina samostalno zanima me neki posao u vezi moje struke . u nemačkoj ili austriji ako ima neka ponuda u nekoj firmi .

 10. pozdrav ja sam Marko i po struci sam obucar,inace studiram ekonomiju,pa me zanima kako kao student mogu u nemacku …hVala

 11. Zelela bih da u Nemackoj u Stutgardu cuvam decu, perem prozore ili slicno a ne znam gde i kome i kako da se obratim.

 12. U periodu 1992-1998 boravio sam, kao izbeglica iz Hrvatske u Nemačkoj i svo vreme radi preko Duldung vize u Schwabisch Gmundu kao zidar i keramičar (za što imam potvrdu firme u kojoj sam radio).
  1998. g. morao sam se vratiti u R.Srbiju
  Trenutno sam bez posla pa mi odgovorao bilo kakva posao u građevinskoj struci u Austriji ili Nemackoj (okolina Sttutgarta ili Munchena).
  Imam 52 godine, srpski pasoš. Solidno se služim nemačkim jezikom. Imam li ikakve šanse.

  Unapred zahvalan,
  Momčilo, Inđija, Srbija

 13. Ja sam sertifikovani sistem network administrator, znači mogu da budem samo sistem administrator i mogu da budem i network administrator! Zajedno sa tim, imam i sertifikat o znanju engleskog jezika, i to ekspert nivo – business.

  Zanima me, koja je procedura za dobijanje vize za Nemačku ? Kako ja sa 22 godine, i ovim kvalifikacijama mogu da odem u Nemačku i počnem da radim?

 14. Brat mi ima firmu u nemackoj,a ja sam usvojen od nemackog
  drzavljanina,pre deset godina(po njihovom zakonu)i nemogu nista da uradim
  Sta treba da radim da ostvarim radno pravo u nemackoj?
  Unapred zahvaljujem na odgovoru

 15. nemam komentar ali imam pitanje.muz mi je proveo u nemackoj 4 god i 3 mes pa je doslo do prekida radnog odnosa i morao je da napusti nemacku jer firma je propala i ostao je bez posla.radnu vizu je imao samo dok je radio u toj firmi tako da ja automacki izgubio i vizu.sada se ponovovratio u nemacku i radi isto u firmi gde mu je naznaceno da mu viza vazi samo dok je u toj firmi.imao je pauzu od 2 god pa me zanima kakve su mu sanse da dobije stalni boravak jer vec ima 4god ili opet mora da ceka 5 god

  1. Imam 47. god.po zanimanju sam veterinarsi tehničar sa radnim iskustvom od 25.god.Posedujem madjarski pasoš tražim bilo kakav u nemačkoj ili austriji.Dobro radim i mesarski zanat.tel.381642460652

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *