Peugeot 307

Malo koji polovnjak je toliko kontroverzan kao „pežo 307“. Sa jedne strane, ponuda vozila je veoma bogata, cene su povoljne, automobil prostran, a motori štedljivi, dok ga, sa druge, prati reputacija da je veoma nepouzdan i, povrh toga, veoma skup za održavanje. Najbolji način da to proverimo bio je da ovaj automobil obradimo u rubrici „polovni automobil“.

Testirana „tristasedmica“ u karavan varijanti i sa dizel-motorom od 1.6 litara u našu zemlju uvezena je iz Francuske pre nešto više od dve godine. Vlasnik se za ovaj automobil odlučio pre svega zbog prostrane unutrašnjosti i štedljivog dizel-motora, a svidela mu se i bogata standardna oprema, koja je, inače, pravilo kada je u pitanju „307 SW“. Automobil je bio u više nego solidnom stanju, a neposredno pre nego što je kupljen, prethodni vlasnik je na njemu uradio takozvani veliki servis i tada zamenio kaiševe i dopunio FAP filter.

Od tada, pa do danas, sadašnji vlasnik je uradio jedan mali servis (zamena ulja i filtera), zamenio je pločice na disk kočnicama svih točkova, a nedavno i akumulator. To bi i bilo sve od redovnih intervencija da ga nije zadesio peh – dok je automobil bio parkiran, na panoramski krov je palo nešto sa terase i oštetilo njega i vetrobransko staklo. Usledila je nimalo jeftina zamena – panoramski krov sa troškovima košta gotovo 70.000 dinara, dok je cena vetrobrana preko 28.000 dinara. Neprijatan i zaista preveliki trošak.

Na sreću, vlasnik je imao uplaćeno kasko osiguranje, pa je platio samo pet odsto učešća u šteti. Ovo pokazuje da se kasko osiguranje vozila i te kako isplati i kod novijih i vrednijih polovnjaka, a ne samo kod novih vozila u garanciji. Nakon toga, vlasnik je imao još jedan, istina, daleko jeftiniji problem – na parkingu mu je ukradena ratkapna, pa je kupio novu, originalnu što ga je koštalo oko 3.500 dinara. što se tiče problema sa elektronikom i FAP filterom koji muče pojedine vlasnike ovog modela, njih nije bilo.

štaviše, jedina, nazovimo je greška, koju je prijavila dijagnostika u zvaničnom servisu bio je prekid napona nastao prilikom zamene akumulatora.

šta kažu majstori

Ipak, da za razliku od testirane varijante nije sve tako sjajno kod „pežoa 307“, potvrdili su nam i serviseri. Nažalost, većina automobila koji na naše tržište stižu iz uvoza u prilično su lošem stanju. Prešli su veliku kilometražu, a motor i elektronika su im u generalno lošem stanju. Zato se ovde, čak i više nego kod ostalih polovnih automobila savetuje obavezna provera u servisu i na dijagnostičkom uređaju.

Najviše problema ima sa modelima iz prvih godina proizvodnje i pre redizajna, a glavni uzročnik je loš kvalitet goriva. Oni kulminiraju kod varijante sa dvolitarskim dizel agregatom od 110 „konja“ i FAP filterom, koji iz izduvnog sistema izdvaja štetne čestice.

Zbog lošeg goriva, često dolazi do njegovog zapušenja što uzrokuje probleme u radu motora. Privremeno rešenje je njegovo čišćenje, a u težim slučajevima i zamena. Takođe, FAP filter za svoj rad koristi posebnu tečnost koja se povremeno mora dopunjavati. Predviđeni interval za dopunu je oko 180.000 kilometara, međutim, praksa je pokazala da u otežanim uslovima eksploatacije i usled lošeg goriva ovaj interval može drastično da se skrati.

Troškovi dopune ovog filtera su oko 60 do 70 evra po litru, odnosno oko 200 evra za ovaj model. Od ostalih problema, loše gorivo uzrokuje i zapušenje EGR ventila i skraćuje životni vek merača protoka vazduha. Na dizelašima strada i plivajući zamajac, a tom kvaru je posebno podložna varijanta 2.0 HDi sa 110 konja.

Kod modela iz prvih godina proizvodnje može doći do problema u radu klima-uređaja, a kod karavan verzije stradaju amortizeri petih vrata. Takođe, jedan od problema kod starijih modela, napravljenih pre 2005. godine bio je i senzor temperature motora, koji, kada je neispravan, bespotrebno pali upozoravajuću lampicu o pregrevanju.

što se motora tiče, kod dizelaša se preporučuje dvolitraš od 90 konja, kao i noviji dizel motori od 1.6 litara, dok se od benzinskih agregata kao pouzdan izbor preporučuje onaj od 1.6 litara, mada kod njega u pojedinim slučajevima može doći do otkaza bobine. Ogibljenje je pouzdano i dobro podnosi srpske puteve, a može se jedino desiti da nastradaju poprečni stabilizatori.

Korozija je retkost, a vlasnika mogu nervirati neispravni elektropodizači stakala i problemi sa ekranom putnog kompjutera. Još jednom svakako treba napomenuti da je većina problema ispravljena nakon redizajna „tristasedmice“ 2005. godine.

Istorija modela

Popularna „tristasedmica“ predstavljena je još 2001. godine, a titulu automobil godine osvojila je naredne, 2002. Svojim dimenzijama i prostranim enterijerom unela je pravu revoluciju u kompaktnu klasu, a u ponudi su bile varijante sa troja i petora vrata, karavan kao i kupekabrio verzija.

Takozvani „fejslift“ je ura_en 2005, a tada su uvedeni savremeni dizel agregati od 1.6 litra sa 90 i 110 KS, dok su postojeci benzinci i dizelaši ojacani. Ono što je tako_e bitno, tom prilikom su ispravljene brojne greške u elektronici, pa su „307“-ice, napravljene nakon ove godine, znacajno pouzdanije od onih starijih i to treba imati u vidu prilikom kupovine polovnih.

Filter cestica može biti problematican u slucaju da se koristi loše gorivo

Peugeot 307 SW 1.6 HDi
Dužina (mm) 4.428
širina (mm) 1.757
Visina (mm) 1.544
Međuosov. rastojanje (mm) 2.708
Prtljažnik (l) 520/2.211
Rezervoar (l) 60

TEHNICKI PODACI
Motor dizel/4 cilindra
Zapremina (cm3) 1.560
Snaga (KS) 110
Obrtni momenat (Nm) 240 pri 1.750 o/min
Pogon prednji
Menjac rucni, 5-stepeni
Pneumatici 205/55 R16
Emisija CO2 (g/km) 131
Potrošnja (l) 5,0
Maksimalna brzina (km/h) 183

CENE DELOVA U ZVANICNOM SERVISU cena (din.)
EGR ventil 45.896
Prednji diskovi 11.221
Prednje plocice 4.994
Prednji far 16.039
Vetrobran 28.620
Branik prednji 32.454
Hauba 39.550
Amortizer prednji 5.836
Protkomer 13.352
izvor: Verano motors

ZAKLJUCAK

Preporuka ili ne? Odgovor na ovo pitanje, kada je „pežo 307“ u pitanju nije lako dati. Mogao bi da glasi i da i ne. Mlađi modeli (od 2005. i noviji) svakako je zaslužuju, bez ikakve rezerve, dok kod starijih polovnjaka zavisi od slucaja do slucaja. Detaljna provera pre kupovine je obavezna kako bi kasnije izbegli potencijalne probleme u servisu.
Zato krajnju ocenu treba shvatiti uslovno, odnosno, ona se prvenstveno odnosi na testirani automobil, proizveden nakon restilizacije, dok oni iz ranijih godina zaslužuju najmanje jednu zvezdicu manje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *