Pčelinji med i propolis

Livadski medMed je najsavršeniji proizvod prirode u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cveća glavni je izvor ugljenih hidrata koje pčele pretvaraju u lako varljivi slador – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Neverovatni biljni sastojci koji se nalaze u medu daju snažan podstrek imunom sistemu. Sirovi med je pun vitamina i ima izuzetno puno minerala koji su vitalni za očuvanje zdravlja, kao što su: kalcijum, gvožđe, cink, kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, hrom, mangan i selen. Med sadrži aminokiseline koje su gradivni blokovi prirode. Sirovi med je pun enzima. Enzimi su neophodni za apsorpciju hrane,  zdravlje ćelija i gotovo sve biološke procese.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom telu i organima za varenje koji taj proizvod pretvaraju u lek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj ishrani.

Propolis
Pčele propolisom dezinfikuju i štite košnicu od neželjnih vanjskih utjicaja(gljivica i bakterija). Propolis  je supstanca koja nastaje mešanjem biljnih materijala koje sakupljaju pčele sa probavnim enzimima i voskom. Pčele učvršćuju propolisom saće i zatvaraju pukotine. Po izgledu, propolis je smolasta materija žutozelene do tamno crvene boje. Ako se duže čuva, postaje tamniji, i pod uticajem sunca gubi elastičnost. Ima karakterističan smolast miris i nagorak ukus, a po strukturi je gust i homogen. Propolis sadrži oko 200 sastojaka od kojih su najvažniji: vosak, esencijalna ulja, biljni balzami i smola, cvetni prah, vitamini i oligoelementi itd.

Najvažnije aktivne supstance propolisa čine polifenolna jedinjenja – flavonoidi (galangin, kvercetin, kempferol, pinocembrin itd.) Flavonoidi poseduju niz korisnih farmakoterapijskih dejstava od kojih su najvažniji antioksidacioni, antimikrobni (deluju na ćelije bakterija, gljivica i virusa), antitumorski, hepatoprotektivni, antiinflamatorni i kardioprotektivni efekat.

Zahvaljujući svom sastavu propolis se koristi u lečenju različitih bakterijskih, gljivičnih, virusnih oboljenja. Zbog njegovih brojnih lekovitih svojstava naziva se lekom 21. veka. Propolis se primenjuje kod respiratornih problema, pri nezi usne šupljine kod paradentoze, u dermatologiji kod akni, ekcema, opekotina zatim kod infekcija digestivnog trakta, za zaštitu tkiva jetre i za jačanje imunološkog sistema. Primenu propolisa nalazimo i u kozmetici, zahvaljujući  njegovom antimikrobnom delovanju i utjecaju na brzu regeneraciju tkiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *