Nedelja štednje 2011

Nedelja povoljnih kamatnih stopa za oročenu štednju popularno nazvana “Nedelja štednje” je prilika za štediše  da uvećaju svoju ušteđevinu, a za poslovne banke da dođu do nove količine kapitala koji će dalje investirati.
.

Kako banke zarađuju od štednje građana?
Npr. Perica oroči 10.000 evra na 12 meseci po kamatnoj stopi od 5% . Banka se obaveže da će nakon isteka perioda oročenja od 12 meseci Perici isplatiti glavnicu od 10.000 + zaračunatu kamatu od 500 evra, što je ukupno 10.500  evra.

U međuvremenu banci pristiže zahtev za keš kredit u visini od 10.000 evra, banka uzima Pericin položeni novac i daje ga Miki po kamatnoj stopi od 17%. Mika se obavezuje da će u narednih 12 meseci banci ukupno  sa kamatom vratiti 10.900 evra.

Prostom računicom dolazimo do visine prihoda banke od 400 evra koliko ostane kada se Perici isplati naknada za štednju i glavnica u ukupnom iznosu od 10.500 evra.

Koja banka nudi najveće kamatne stope u nedelji štednje?
Po pravilu najveće kamatne stope štedišama bivaju ponuđene od strane “najmanjih” banaka jer one za razliku od “većih” banaka nemaju drugog načina da dođu do finansijskih sredstava koja su im potrebna za poslovanje. U našem slučaju sve domaće banke možemo smatrati malim bankama. Svetski dan štednje počinje u ponedeljak 31. oktobra i tada će biti poznate konkretne kamatne stope ponuđene od strane banaka.

Trenutna ponuda za oročenje u evrima na 12 meseci izgleda ovako:
5 najvećih ponuda

Banka Kamata
1 Marfin banka 6.00 %
2 Privredna banka Beograd 6.00 %
3 Univerzal banka 6.00 %
4 Moskovska banka 5.90 %
5 Agrobanka 5.50 %

5 najmanjih ponuda

Banka Kamata
1 Raiffeisen banka 3.15 %
2 UniCredit banka 3.75 %
3 Credit Agricole 4.00 %
4 OTP banka 4.00 %
5 ProCredit banka 4.15 %

Na osnovu prikazanih tabela može se predvideti da će banke iz prve tabele sa top 5 ponudom prednjačiti sa ponuđenim kamatama i u nedelji štednje, dok banke iz grupe top 5 nepovoljih jednostavno ne mare za nedelju štednje i okrenute su više izdavanju kredita jer je dobit koju ostvaruju na njima znatno veća.

31 thoughts on “Nedelja štednje 2011”

  1. Nedelja štednje je ove godine potpun promašaj i za banke i za štediše. Pripadam onima koji ne vole da veću sumu novca drže u kući i zato ću pokušati da pregovaram sa bankama o kamati bar 6.5% , a ako mi to ne uspe, oročavam sve na tri meseca uz kamatu od 5% i čekam februar. Verovatno će tada situacija biti bolja. Ne može guverner svakodnevno pozivati banke da poštuju ,,džentlmenski sporazum”. Sve što je guverner rekao odnosi se samo na ovu nedelju…Nažalost, u ovoj zemlji je sve moguće…

  1. Pregovarajte sa bankom, Vi ste prodavac, a banka je kupac (novca), prodajte svoj novac po najvecoj ceni.
   Cenkajte se – bas kao na pijaci. Ako ne trazite vise nego sto Vam banka daje necete ni dobiti vise.

   1. Ja sam to pokusao u alpha banci jer sam njihov dugogodisnji devizni stedisa i nije mi uspelo. 🙁 Sefica mi je rekla da mi ne moze nista pruziti van njihove redovne ponude. Ili ja mozda ne znam da pregovaram… 🙂

    1. A ja imam drugačija iskustva…Alpha, Piraeus i EFG su banke kod kojih možete da dogovarate kamate. Moguće je izvući kamatu preko 6%, ali za veće iznose. Čim započnete razgovor, bankar će vam ispričati redovnu ponudu. Tražite da vam uradi Plan otplate depozita, da vidite koliko kamate dobijate za iznos koji biste uložili.Kažite da ćete razmisliti i obići druge banke. U sve tri pomenute banke, tražiće vam broj telefona i zvaće vas u toku dana da vam ponude bolje uslove. Dobro bi bilo da na papiru imate najbolju ponudu neke banke, jer bankari vole da gledaju Planove isplate depozita koje pravi konkurencija.

 1. Da li neko zna da mi kaze da li ce se banke u nasoj zemlji drzati precizno nedelje stednje 31oct-07nov11 i tada dati vece kamate nego sto ih sada daju ili to rade samo ako im zahvale sredstva?

  1. Vecina banaka se ne drzi striktno 7 dana pa se rok za orocenje pod povoljnijim uslovima najcesce produzi i na 2-3 nedelje, a desava se takodje da banka u prva tri dana trajanja nedelje stednje prikupi sva planirana sredstva i onda smanji kamate ili ih potpuno vrati na nivo na kojem su bile pre pocetka nedelje stednje. Dakle, nema pravila.

 2. Informacija iz prve ruke: Kamatne stope u toku nedelje stednje kretace se u opsegu od 6.50% do 8% za orocenje u evrima na 12 meseci.
  Srecno svim stedisama!

 3. Ja naravno neću štedeti ove a nisam ni prošle godine. Ako vam moj nick ne govori sam za sebe onda imajte na umu da samo jedna stvar raste u tuđim rukama, a ta stvar NIJE novac.

 4. Mnogo bolje su kamate na stednju u EUR nego u USD, po meni je bolje konvertovati pa stedeti, jedino ako nekom bas treba USD.

  1. Retki su bili slučajevi u prošlosti,ali se ispostavilo da je ubedljivo najisplativiji vid štednje (u prošloj nedelji štednje )bila štednja u dinarima. 14% na dinare , kurs bio 107din. a uz to nema državi porez.

 5. Mladenka, svugde mozes naci kalkulatore stednje i pogledati i u USD ili konvertovati, pa sta ti vise odgovara. Najbolji je, po meni sajt www .kamatica.com . Oni su najadekvatniji na tom podrucju a rade i individualne procene, to ces pronaci kod njih pod Saveti. Meni su radili i ja sam prezadovoljna. Pozdrav!

 6. @Mladenka
  Na adresi www .krediti.rs/poredjenje-stednji/ izabereš valutu USD i možeš pregledati uslove za štednju u dolarima.

 7. Zdravo svima, moja situacija je sledeća:
  Imam 10 hiljada dolara i htela bih da ih oročim za vreme nedelje štednje. Tražila sam po netu i nisam uspela da nađem banku koja u ponudi ima štednju u Američkim dolarima. Da li neko od vas zna koja banka prima uloge u dolarima? Ili je rešenje da novac konvertujem u evre?
  Unapred hvala!

 8. Hmm.. Država garantuje. Državi bi bolje bilo da garantuje posao mladim ljudima i penzije penzionerima, ali pošto ni jedna ni druga kategorija nema ni 1 evro u džepu okrenuli su se ovima sa do 50 ili više hiljada evra. Srbijo najlepša majko, sestro, snajko…

 9. A šta ako država kaže. Tačno je da garantujemo, sada para nemamo , a vaš novac ćemo Vam isplatiti u narednih recimo 15 godina u jednakim mesečnim ratama.

 10. Hahaha… Ruzan san 🙂 Po mojim saznanjima drzava garantuje stedne uloge do visine od 50.000 €. Ne znam koliko si novca orocio ali ako je manje od te sume mozes mirno da spavas 😉

   1. A vi sto imate manje od 50.000 na stednji mislite da je to sigurno? Pa ni jedan zakon koji stiti male stedise nece moci da se primeni ukoliko dodje do produbljivanja krize na medjunarodnom trzistu novca. Ko zna koliki iznos je u Fondu za osiguranje depozita i da li ce moci da isplati 100 % sve stedise ukoliko dodje do nekih pucanja. S druge strane, zar mislite da obavezna rezerva koju banke polazu u NBS stvari stoji u NBS? Pa NBS je postala komercijalna banka kao i sve ostale i sav visak para drzi u stranim bankama (koje vidite kako su prosle) da bi zaradila na tome. Nije mi cilj sirenje panike jer je mala sansa da se najgori scenario desi, ali setite se da je nekad postojala stara devizna stednja koju je drzava jednostavno ukrala ili “pozajmila” od gradjana na 20 godina i nije mogla svim gradjanima odjednom da je isplati. Zasto se to i sad ne bi desilo samo u drugoj formi (umesto direktno drzave, sada bi duzne ostale NBS i Fond za osiguranje depozita)? Sve je moguce… Ali ja cu ipak da stavim pare na stednju jer sam po prirodi optimista a samo sam hteo da naglasim da postoji sansa i da se desi ono najgore.

 11. 2010 sam oročio novac u Alpha banci sad čekam da mi istekne oročenje pa prelazim u neku drugu, nije bitno ako mi kamata bude manja ili ako je ne bude uopšte. Svaki put kad čujem da je Grčka pred bankrotom pomislim na svoj novac oročen u Grčkoj banci. Jednom sam sanjao da je došao dan isteka oročenja i ja otišao da uzmem novac, a tamo na mestu gde je bila banka sada otvorena cvećara. Pitam gospođu za pultom gde je banka i otkuda ona ovde, a ona mi kaže… “Rekli su da ćete doći, nisu imali vremena da čekaju pa su Vam ostavili ovo”, pruža mi buket cveća umotan u nevažeće novčanice iz doba hiperinflacije.. Probudio sam se istog trenutka. Od tada odbrojavam dane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *