Matični mleč i polen

Matični mleč je pčelinji proizvod koga luče  mlade tek izležene pčele stare od 6 do 12 dana. Jednu vrstu mleča luče za ishranu larvi pčela radilica, a drugu vrstu za ishranu matice (matični mleč). Matica se hrani matičnim mlečom prilikom polaganja jajašaca u satne ćelije (saće). Matični mleč je gusta neprozirna masa bele do bledožućkaste boje, ima karakterističnu aromu, oštar i kiseo ukus sa slatkim akcentom. Mleč je bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, aminokiselinama, vitaminama B, C, E, niacinima, pantotenskom kiselinom, biotinom, inozitolom i folskom kiselinom. Sadrži velike količine proteina, lipida, glucida, hormona, enzima, minerala, specijalnih vitalnih faktora koji se ponašaju kao biokatalizatori u procesu ćelijske regeneracije u ljudskom telu.

Matični mleč pokazuje lekovitost i daje pozitivne efekte kod gripa i drugih virusnih infekcija, podiže nivo imuniteta, povećava apetit, smanjuje tegobe kod hemoterapije, ubrzava zarastanje i obnovu kostiju nakon preloma ili povreda, smanjuje zapaljenje i bol u zglobovima kod artritisa, pomaže kod senilnosti i neuroza, održava ravnotežu hormona, reguliše manjak seksualne energije, sprečava infekcije muških i ženskih polnih organa, utiče na normalizaciju krvnog pritiska i smanjenje nivoa masnoća u krvi.

Matični mleč učestvuje u regeneraciji ćelija pankreasa i ima pozitivan efekat na sniženje nivoa šećera u krvi. Pomaže u jačanju korena kose, poboljšanju tonusa i izgleda kože i noktiju.

Polen je glavni izvor vitamina , minerala, lipida i belančevina za pčelinju zajednicu, a sadrži još enzime i koenzime, polifenole, nukleinske kiseline, hormone i druge materije.

Polen štiti jetru, srce, mozak i adrenalinske žlezde od slobodnih radikala i podiže antioksidacionu odbranu. Poboljšava ishranu materice bez štetnog uticaja na plod, a fetusi dobijaju veću težinu i nivo hemoglobina, ukupnog proteina, serumskog gvožđa i albumina. Zahvaljujući sadržaju biljnih materija  fitosterola koji imaju hormonsko dejstvo, povoljno utiče na rad polnih žlezda kod muškaraca, povećava potenciju i broj spermatozoida, a kod žena ublažava menstruacijske i klimakterične tegobe.

Polen poboljšava imunološki sistem. Povoljno deluje kod hroničnih zatvora-opstipacija i stalnih proliva, verovatno zbog antibiotičkog delovanja na crevne bakterije, posebno gram-negativne. Snižava nivo povećanih triglicerida, holesterola i mokraćne kiseline u krvi.

Primena polena iz saća kao dopunska ili održavajuća terapija pokazala je dobar efekat kod depresije, malaksalosti, smanjenja vitalnosti, bezvoljnosti, osećaja trajnog umora i iscrpljenosti.

Sveži i fermentisani polen poboljšava zdravstveno stanje kod hronične upale jetre. Polen iz saća pomešan sa medom povoljno djeluje na hipohromnu anemiju i sprečava probleme sa prostatom.

Mleč u medu uzima se, kao preventiva 1 -2 kafene kašike dnevno, pre doručka.
Kao terapija, preporučuje se jednomesečni tretman, 3 puta dnevno po 1-2 kašike pre svakog obroka.
Matični mleč i polen se mogu uzimati i svakodnevno kao dodatak u ishrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *