Dijeta sa mesom

Visokoproteinska ili mesna dijeta dozvoljava vrlo visok unos proteina, a smanjenje ugljenohidrata na minimum.

Za dijetu ne postoje posebni recepti, samo je važno hraniti se isključivo mesnim namirnicama i izbegavati sve ostalo, pa čak i povrće i voće.

Nedostatak vitamina nadomešćuje se vitaminskim tabletama. Meso je dopušteno pripremati na sve načine (prženje, kuvanje, pečenje) sve dok se dodaju isključivo začini koji u sebi ne sadrže ugljenohidrate.

Cilj mršavljenja trebala bi dakle biti promena sastava telesnog tkiva uz gubitak masti i povećanje mišićne mase. Mišić je specifično teži (3 puta!), odnosno gušći od masnog tkiva, pa gubitak na vagi ne bi trebao biti merilo vašeg uspeha, nego gubitak u centimetrima.

DOZVOLJENE NAMIRNICE – sve vrste mesa i sve vrste riba.

PRIPREMA – kuvano, pečeno, na roštilju, sušeno. Dozvoljeni su svi začini osim ketčapa i senfa, odnosno onih koji sadrže ugljenohidrate. Namirnice se ne smeju pohovati.

ZABRANJENE NAMIRNICE – sve namirnice koje sadrže skrob, sve vrste mlečnih proizvoda, poslastice, grickalice.

DOZVOLJENI NAPITCI – mineralna voda, voda, crna kafa, čaj zaslađen veštačkim zasladjivačem.

napomena: Pre korišćenja bilo koje dijete potrebno je da najpre konsultujte svog doktora.

2 thoughts on “Dijeta sa mesom”

  1. Kao i kod svake dijete i ovde je zastupljen bumerang efekat, izgubiš 7 dobiješ 10kg. Ko je sklon dobijanju kilograma neće mu pomoći niti jedna dijeta. Ova nas mami time što jedina dopušta meso a zabranjuje ugljene hidrate… Verujem da bi više smršali kad bi jeli samo krompir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *